Saturday, November 19

Movie Review : Fantastic Beasts and Where To Find Them

Bismillahirrahmannirrahim, Assalamualaikum

Image result for fantastic beasts gif

Hello there people! Here I am back with a movie review🙌 

I have been a Potterhead ever since the Harry Potter and The Prisoner of Azkaban movie is out and that is when I am attracted with all these magic stuffs. Today, I would like to review about J.K Rowling's writing, Fantastic Beasts and Where To Find Them movie yay

Basically it is a story about a wizard, Newt Scamander went to New York to buy/find a magical creature because he is a magizoologist. Somehow, he met with an incident where everything went wrong and the secrets between the wizarding world and muggle world has been exposed. In American, muggle was called a No-Maj so if you are confuse what a No-Maj is, just remember it's a muggle. Yes you are welcome.

Even though this is a review, I will not talk too much because some people doesn't need a spoiler ha. If you don't know what movie should you watch, I really recommended this movie as this movie will bring you into the fantastical and amazing world. Comment down below or mention me in any of my social media account on what do you think about the movie with the hashtag #FantasticBeasts! I would love to hear one from you guys😉

Have a fantastic day! Bye.

p/s: Thanks a lot to J.K Rowling and all the crews for the movie. It was more than amazing!😙


Friday, August 12

Busy

Bismillahirrahmannirrahim, Assalamualaikum


This three weeks (including next week) has been a chaos and busy weeks for me. Ya Allah i'm so exhausted. Can you please help me by slower the time so that i could finished and settle everything up? My headache is going worst like all the veins went to the middle of my forehead that i feel like dying and wanted to sleep the whole day.

Ya Allah, please ease my days, my parents, my family, my friends and all of the people. Amin.

Monday, May 30

Mid Term

Bismillahirrahmannirrahim, Assalamualaikum


Alhamdulillah setelah 3 minggu berhempas pulas untuk exam mid term, akhirnya cuti pun! YAASSSZZZ. To be honest lah kan, i really like exam but nak tunggu exam habis tu macam "ya allah berapa tahun lagi ni" lol. Entah kenapa kerajaan ni nak buat paper sampai 3 for that one subject like seriously doe??! Tapi okaylah banyak paper sebab takda lah aku hura hura baca semua benda sebab aku ni jenis suka study last minute (contoh buruk ni)

Baca perenggan atas ni pun dah boleh tahu aku ni baru masuk upper form. Kenapa? Sebab over betul merungut aku. Jadi, apa perancangan korang untuk cuti 2 minggu ni? Bercuti bersama keluarga/kawan, makan, main video games atau tidur tak bangun bangun? Ha jangan gelak. Oh ya, those yang amik exam penting this year mesti kena pergi kelas tambahan kan huhu (gelak berjemaah) No worries. Persis mutiara kata, berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Ha amek kau, aku dah masukkan peribahasa karangan. Everything worth in the end when your niat betul. Tolonglah percaya cakap hakak.

Aku pun sama je macam korang walaupun dah habis pt3 tapi next year spm kut. Kalau this year tak faham basic, jahanam lah jawabnya tahun depan. Memang lah orang kata form4 ni tahun 'honeymoon' but i can't see where is it. So kepada adik-adik pt3, siapa yang dah hafal formula matematik tu jangan lupakan formula tu bila habis pt3 sebab spm nanti nak guna balik. Okay? Hakak kau pesan ni sebab dah menyesal teruja habis sebab pass pt3 patu bila naik form4 semua benda lupa hahahaha

Untuk cuti kali ni, aku dah niat nak cover balik chapter yang dah belajar sebab 90% of them dah hilang dalam memori sobs. Mungkin niat nak belajar yang tak betul sebab tu senang je lupa hm. Kalau korang nak tahu, aku baru je balik camp huhuhu. Memandangkan aku tak berapa nak aktif bab sukan ni, so better aku join camp or other activities yang tak memudaratkan fizikal aku ceh. Camp kalini under unit uniform and fasi yang train kitaorang dari Pengakap Kelana & Brigade Putera. Kalau tak kena jemur time hujan& bumping bukan camp lah kan haha. 

Jujur lah ek, aku down gila kut bila ice breaking patu dapat member yang cem taik anti-social. Rasa macam "boleh ke ada teamwork kalau macam ni?" After that, aku terus muhasabah diri patu doa supaya sume boleh bergaul hohoho. And guess what, Dia bantu aku wuhuuu. Alhamdulillah. We did a lot of activities.

First thing paling tak boleh lupa time night walk kena tidur kat perhimpunan patu ada lah hamba Allah ni tertendang kepala aku. Nasib tak pijak muka aku. Kalau tak, hancur muka aku. Jangan gelak. Secondly, aku kena berlakon dengan hero(leader kumpulan aku lol) and we have to insert a pickupline in that acting. Aku pun apa lagi en, tahan ah muka malu time dia cakap pickupline tu lulz. Patu en menggigil kut tangan aku time panggil awak-saya (ew) like i had never talk like that with guys plus i had never talk with guys selalu even with my guy friends. Thirdly, lakonan mak jemah jual jamu mak dara siap insert kdrama punya scene hahahahaha ni paling tak boleh blah. Lastly, cikgu Ham nak pindah. Masa cikgu cakap cemtu en hati aku memang dah luruh ah macam musim autumn. Siapa nak ajar physics lepas ni? Siapa nak jadi cikgu kelas aku lepas ni? :((((((

Okay taknak lah cerita lebih pasal camp ni. Sedih tahu tak (sendiri type patu sendiri sedih nyampah mak)

See you again, xoxo




Friday, February 5

Study Tips

Bismillahirrahmannirrahim, Assalamualaikum


Hi there people! It does feel good to be back here in my blog hehe dah bulan kedua dalam 2k16(cubaan nak jadi maju lol) ni baru nak update blog. Kenapa? Kenapa lambat sangat update? Jawapannya jeng jeng jeng hahaha sebab takda cerita yang boleh aku kongsikan bersama. Mungkin untuk entry kalini akan ku bahaskan beberapa topik yang tak berapa nak menarik tapi boleh dijadikan pedoman serta panduan hidup(wow so bm)

So basically, last year aku jalani kehidupan sebagai pelajar FORM3(saja je nak capslock) and batch aku adalah batch kedua yang amik PT3. From what I have been through last year, I've got a few things that are very very good to apply in our studies. Ah, kesah apa aku kau nak tahu ke taknak tahu. Ok, maaf.

Apa yang ada di ingatan aku, untuk subjek pi aku bersama tentera-tentera aku semua study last minute sebab rasa dah pro(bajet betul). Disebabkan perkara tu, aku pun pergilah youtube untuk cari tips-tips study last minute(tolong gelak) dan aku terjumpa satu video ni yang memang inspired gila sampai aku terus buat lepas tengok video tu hahaha

1. FLASHCARD
Benda ni sangat sangat sangat membantu kau especially benda/subjek tu banyak gila info. As an example macam sains/bio/kimia, pi(bab tertentu), sejarah& maths/addmaths/prinsip akaun/fizik. Ya, aku sangat percaya yang kita ni semua termasuk aku sangat malas nak baca buku dan buat nota. So, aku sarankan kita buat flashcard. Senang nak ingat lepastu kalau kau pergi jenjalan ke balik kampung ke kau boleh bawak sekali benda ni. Lantaklah orang nak cakap kau bajet pandai ke apa tengok nanti siapa yang jadi perdana menteri dulu(peh expection melebih hahahahha)

2. RAINBOW
Ok tips ni untuk mereka mereka yang suka buat nota dan hidup happy-go-lucky. Tapi kalau hidup kau sedih memanjang pun aku sarankan untuk ikut tips ni. Kau akan perlukan pelbagai marker, pen dan kertas dengan warna ceria. Baru semangat nak belajar kan! Ha kat nota tu kau buatlah lawo lawo& kreatif sampai kawan kau cakap "peh kreatif gila kau ni" tapi ko jangan bangga pulak sesunggunya nikmat tu Dia yang kurniakan.

3. MUSIC
Mesti excited kan baca tips yang ketiga ni? Ha tahu dah. Untuk study, korang takpayahlah dengar lagu-lagu yang korang tahu tu. Maksudnya lagu yang ada lirik. Seeloknya korang dengarlah lagu instrumental yang tak mendayu sampai kau rasa ngantuk dan tak terlalu "disco" sampai buku atas meja pun kau biarkan terbuka sebab enjoy sangat dengan lagu tu, ish bawak mengucap. Selalunya aku dengar lagu instrumental ni through drama-drama yang aku pernah tengok. Ala macam that one drama yang dah sampai part bahagia dia kat mana lagu background dia sangat sangat menyentuh perasaan hahaha. Korang pun boleh cari kat playlist spotify(search study instrumental/instrumental song). For me, kalau kat spotify aku lebih suka dengar bunyi ombak laut(bukan ombak rindu eh) sebab rasa dekat dengan nature dan amat menenangkan(ceh)

4. SOLAT
Rajinkan diri untuk solat. Mesti ramai yang payahkan bila sentuh bab solat ni? Ya, aku pun malas jugak bila nak solat ni tapi bila fikir mana tahu lepas beberapa saat ni tetiba aku mati en uish seram sis. Back to our tips, kenapa solat pulak? Apa kaitan solat dengan belajar? So, solat ni actually salah satu jalan untuk kita mohon sesuatu daripada Allah. Nak bahagia? Solat. Nak berjaya? Solat. Time azan pun kita dah boleh tahu, Allah seru kita "marilah menuju kejayaan". So apa alasan korang untuk taknak solat? Untuk step awal ni, buat solat yang wajib. Nanti bila dah full& dah rajin solat wajib, buat pulak solat sunat. Tak rugi pun. Jangan lupa baca Al-quran pulak. Kalau boleh sehari tu, atleast 1page pun takpe. Atleast lah atleast. Okay? Jangan korang cakap "dia cakap satu hari baca 1 page je, hm baca 1 page je lah" JANGAN JANGAN JANGAN DAN JANGAN AKU HEMPUK KEPALA KAU NANTI.

So yeah aku rasa ini je tips yang aku ada sebab aku malas nak tengok balik video tu dan campurkan ke dalam entry kali ni hahahha. Harapnya tips ni dapat membantu korang untuk berjaya dunia dan akhirat. Amin. Goodluck untuk semua exam yang korang akan lalui for this year until the end korang belajar! :)

"There is no elevator to success. You have to take the stairs." - a quote from google