Monday, November 23

Camping

Bismillahirrahmannirrahim, Assalamualaikum


YAAAAYYY FAZIERA DAH BALIK CAMPING HUEHUEHUE

Baiklah, sepertimana yang korang dah baca atas ni dengan bangganya aku nak bagitahu yang aku dah balik from camping(tepuk gemuruh sambil jerit woo) Over kan? Biasalah hahahaha

First day tu rasa macam lemah gila sebab perasaan malas tu masih ada. Eh kemon lah orang nak cuti bukan nak pergi kem!!?!?!?!?!1? Kem tu start 19-21 Nov yang lepas. So memory serta kenangan manis masih terletak di hati dan otak(bayangkan otak kita macam cerita inside out). Fasi yang train kitaorang dari pdrm. Memang betul-betul disiplin weh. Kalau kata pukul 9, 8:45 mesti dah ada. Serius bagus.

Lepas dah daftar apa sume tu, kitaorang ada ice breaking. Alah, biasalah tu kan one of common things yang perlu ada dalam kem hahahaha. Malam tu kitaorang buat night walk& owl walk kut. Nak diceritakan, kelakar jugaklah night walk kitaorang. Sekolah kat bandar, hutan pun takda sangat kat sini. Just then, kitaorang pergi "kind-of-hutan" sebelah sekolah kitaorang. Tak seram sangat sebab baru pukul 10pm and kitaorang habis night walk dalam pukul 12am gitu. Next, kitaorang pergi sekolah& buat owl walk.

Owl walk ni kena jalan sensorang dengan mata covered with any cloth. Fasi cakap, kalau ada benda datang kacau ke, panggil/jerit api. Alhamdulillah lah diorang punya trick langsung takda takutkan aku. Logiklah, mana ada hantu jejak tanah(senyum sinis). Dalam pukul 2am gitu baru kitaorang masuk tidur.

Hari kedua, fasi ajar seni pertahankan diri ikut polis punya. Aku rasa time tu, thigh aku nak pecah kut HAHAHAHAHA. Masa tengahari kitaorang kena denda sebab bising waktu makan padahal tak pun. Sengaja je nak dera. Fasi bagi 5minit je untuk habiskan nasi yang penuh dalam tupperware. After that, kitaorang pergi jungle trekking kat tempat night walk semalam tapi guna jalan jauh. Peh, dah lah time tu hujan. Serious do, masa jungle trekking tulah paling best. Kena rendam kat lumpur,bila bunyi bom cepat-cepat baring macam askar tengah perang no matter kau tengah berdiri kat mana pun hahhahaha.

Malam tu, kitaorang buat persembahan. Anything as long as dalam persembahan kitaorang ada isi tentang kepimpinan(well, it's the prefect camp why not?) Oklah nak jujur ni, time ni lah aku rapat dengan one of my senior(perempuan of course) yang tua setahun hahaha. Dia siap cakap, kat sekolah kita takda pun tegur kan, dekat kem ni barulah nak kenal. Pasni jangan tk tegur pulak" Aku memang dah lama admire dia gila sebab dia macam sumber inspirasi nak berjaya.

Masa nak tidur tu, kena denda sebab pukul 12am still ada yang tak tidur. Apelagi, luangkan masa tidur kat padang ah sampai pukul 1am. Sebelum tidur tu, kena merangkak dalam 50m gitu lah. Patu nak patah balik kena jalan itik ya allah dia punya seksa tu hahahaha mencabar. Then, baru kitaorang kena guling guling atas padang tu. Balik bilik, terus salin baju lain lah ek hahahahaha

Last day tu ada sikit drama nangis nangis hahaha penipu betul kata takda drama. Patu kitaorang balik bilik, kemas barang untuk balik. Memang kau akan kata seronok kalau kau pun ikut sekali. Terima kasih kepada semua fasi, inspektor, sm ramli& tuan hasbullah sebab trained kitaorang macam ni! Really hope that next year ada aktiviti yang lebih lasak& mencabar hehehehe

xoxo

balik rumah time malam, tetiba badan dah rasa dedor sebab jungle trekking time hujan hahaha sampai batuk teruk. gatal tekak :((

Friday, November 13

Morning Routine

Bismillahirrahmannirrahim, Assalamualaikum



Alright, so today i'll be sharing with you guys my morning routine (tiba tiba dapat idea) when it's holiday. Since both my parents punya cuti tak sama dengan anak-anak mereka, terpaksalah aku duduk rumah. Boleh je kalau nak keluar ke lepak-lepak dengan kawan, tapi tulah aku ni memang dah malas (gelak sinis)

Selalunya orang buat morning routine ni guna video, upload kat youtube. Sampai turn aku je, typing kat blog (due to some reasons) hahahahaha taktahu pulak kalau ada orang buat morning routine kat blog. But if you have one or find/found one, please link it to me! Janganlah simpan sorang sorang. Benci tau.

Baiklah, saya akan mulakan morning routine saya kahkahkah

1. Mandi
Bila aku bangun pagi je, automatically aku akan terus mandi. Takdanya nak tunggu siap sarapan ke makan tengahari baru nak mandi. Disiplin kan i? Hahahaha gurau lah bang. Jangan serius sangat.

2. Makan
Lepas mandi, aku makan. Aku jenis orang tak boleh nak buat kerja rumah ke apa ke then baru makan. Sebab nanti aku rasa macam nak mati HAHAHSHAH. Selalunya aku terus makan nasi dalam pukul 10 ke 9 gitew. Dah terbiasa makan nasi sebab ikut jawo kahkahkah.

3. Kerja
Selepas makan tu, marilah kita lakukan kerja(amal) rumah yang telah ditinggalkan oleh mama (rumah aku takda bibik). Biasanya nak start buat kerja-kerja ni sume amik masa 10 minit sebab kekonon nak rehat dulu guling guling depan tv hahaha. Kerja rumah tu takdalah berat sangat. Cuma angkat kain, sidai kain, masak air, masak nasi ha tu je. Kalau aku rajin tu aku lipat kain, sapu, mop, vakum rumah patu bersihkan sarang labah labah, cat rumah warna baru HAHAHAHAHAHA DASAR PENIPU

4. Freedom
Then, bila semua kerja rumah tu dah siap, aku bebas nak buat apa pun. Usually lah aku akan bosan bila semua kerja tu dah siap so aku cari alternatif. Contohnya? Contohnya tengok anime ke tidur ke baca blog orang ke main handphone ke. Tapi ingat, jangan sampai lalai.

Ha tu je kut morning routine aku. Kalau korang bosan lah kan, boleh je hidupkan diri dengan hiburan-hiburan wajib macam baca alquran ke terjemahan dia, solat sunat, qada' solat. Ha, ni lagi satu. Janganlah terlalu "wajibkan" sunat sampai terlupa yang wajib hahahaha bahaya tu. Lagipun, cuti cemni seronok kalau dapat puasa ganti/puasa sunat. Kenapa? Sebab kita tak penat sangat. Waktu masuk maghrib pun awal. Takkan nak tunggu tahun depan baru nak ganti puasa kan? Fid'yah kena bayar.

Aku harap korang seronok& dapat ambik sikit manfaat lepas baca penulisan aku yang tak seberapa ni. Yelah, baru 15 tahun huehuehue

Have a nice day ahead :)

Monday, November 9

I'm Back!

Bismillahirrahmannirrahim, Assalamualaikum



It's been like 10  months or something i have been hiatus (laugh) Well, days was good but sometimes hard and complicated. That is why it is called LIFE.

Sebenarnya aku buat entry ni pun takda idea nak tulis and cerita pasal apa sebab dah memang takda idea hahahaha. Sebelum exam pt3 haritu, dah macam macam benda aku list nak buat tapi bila dah habis exam ni ya allah satu benda pun aku tak buat hahahahahaha ni lah perangai sebenar aku

Lepas exam ritu, cikgu nak guna a few classes sebagai dewan untuk budak budak spm (so time spm nanti dah tak payah kemas dewan untuk exam) which includes my classroom sobs. Seriously, lifeless do kitaorang macam orang takda rumah berjalan satu sekolah classmates semua hilang bersepah hahahaha beria betul aku cerita. Alhamdulillah about a few weeks later, cikgu dah jumpa tempat perlindungan bagi anak anak dia.

Starting from that onwards, kerja kitaorang jadi mudah dan senang sebab apa? sebab kitaorang tengok movie everytime datang sekolah. Each day 2 movies. Kalau lah kau berada kat situasi aku ni, kau rasa nak cuti sekolah ke nak datang sekolah? :,)

Hm, nak cerita apa lagi ha? Macam dah takda hahahaha kalau ada anything yang korang nak tanya, go through my ask.fm account which i have link beside!

Bye, see you when i will get to see you!